На Старий Новий рік прийнято готувати безліч страв. На “чолі” столу, як і в Різдво, стояли кутя і узвар.
На цей раз кутя має бути щедрою і багатою, її могли варити з додаванням молочних продуктів і обов’язково заправляти тваринним жиром. Крім цього, в неї традиційно клали мак, родзинки, і інші сухофрукти.
Що ще готувати на Старий Новий рік?
М’ясний пиріг
Інгредієнти:
2 яйця
склянка муки
склянка кефіру
300 г м’ясного фаршу
2−3 цибулини
по половині чайної ложки солі і соди
сіль, перець і інші спеції за смаком
Приготування:
Перемішайте кефір з содою і залиште хвилин на п’ять. Додайте інші інгредієнти для тіста і ретельно змішайте. Форму для випічки змастіть маслом, посипте борошном і вилийте половину тіста. Щоб тісто не підгоріло, замість масла і борошна можна використовувати пергамент. На вилите тісто викладіть фарш (змішаний з дрібно нарізаною цибулею) і покрийте його другою половиною тіста. Поставте пиріг в попередньо розігріту до 180 градусів духовку і випікайте протягом 40 хвилин.
Пиріг — ситне і смачне блюдо на Старий Новий рік. При цьому начинку для цього рецепта можна класти будь-яку. Це може бути не тільки м’ясо, а й сир, капуста, гриби і так далі.
Крученики з грибами
В ніч з 13 на 14 січня українці святкуватимуть Старий Новий рік. Традиційно на Щедрий вечір накривають багатий стіл, на якому обов’язково повинна стояти кутя. На відміну від Святвечора тут страви вже не пісні: можна пригощати сім’ю ковбасами, м’ясом, салом, пирогами, млинцями і так далі.
За старих часів ніхто не замислювався про те, що приготувати на Старий Новий рік. Тоді свято не було «cтарим», це був звичайний Новий рік, і відзначали його вже після Різдвяного посту. Тому віруючі православні могли ставити на стіл все, що побажають.
Крім того, на 14 січня випадає день святого Василя (Василя Великого). У народі вірили, що Василь був покровителем сільського господарства, тому на святковий стіл подавали якомога більше м’ясних страв, як правило, зі свинини: смажене порося, домашню ковбасу, котлети, крученики, битки і багато іншого.
Відзначимо, що кутя на Старий Новий рік має бути вже не багатою, як на Різдво, а щедрою: кашу можна варити на молоці, заправляти маслом, смальцем або вершками, додавати інші непісні продукти.
За традицією на Старий Новий рік за святковою вечерею збиралася вся родина, всі просили один в одного прощення і бажали щастя і достатку в новому році.
Вареники з картоплею та шкварками
Інгредієнти:
500 г борошна
4−5 середніх картоплин
2 цибулини
200 г сала
250 г води
2 яйця
2 столових ложки рослинної олії
сіль, перець, вершкове масло за смаком
Приготування:
Якщо не знаєте, що готувати на Старий Новий рік, порадуйте свою сім’ю варениками. Гарненько просійте борошно і додайте теплу воду, рослинне масло, яйця і сіль. Замішайте круте однорідне тісто, накрийте його і залиште в теплому місці на півгодини. Тим часом зваріть картоплю і зробіть з неї пюре, заправте вершковим маслом.
Тісто розкачайте і за допомогою звичайної склянки виріжте в ньому невеликі кружечки. На кружечки викладайте картопляне пюре і ліпіть вареники. Сформовані вареники варіть в підсоленій киплячій воді до спливання на поверхню. Поки варяться вареники, обсмажте на сковороді дрібно нарізане сало і цибулю. Готові вареники посипте шкварками з цибулею.