Бастурма із яловичини

опис

Зазвичай на свято ми намагаємося подати до столу якусь незвичайну страву, щоб побалувати і себе і гостей смаколиками. Але кожній господині хочеться хоч іноді приготувати шикарний м'ясний делікатес і порадувати себе і близьких просто до вечері або сніданку. Можу запропонувати вам рецепт вишуканої страви, яка є надбанням середньоазіатської кухні – це бастурма. Приготування цього продукту вам не складе особливих труднощів і на домашній кухні, хоча сам процес досить тривалий, але не складний. Головне, щоб скоротити час приготування, м'ясо просто достатньо нарізати трохи тонше. Ваша домашня бастурма приємно здивує чудовим смаком, нічим не гірше магазинної, що оцінить будь-який гурман.

Інгредієнти

Харчова цінність страви “Бастурма із яловичини” (на 100 грам)

  • Білки 16.3 гр.
  • Жири 11.1 гр.
  • Вуглеводи 2 гр.
  • Калорії 181 ккал.

Покроковий рецепт з фото

01. Щоб приготувати самостійно бастурму із яловичини, необхідно вибрати бездоганне за якістю м'ясо, краще всього філейну частину. Відібраний шматок м'якоті ретельно оглянути і видалити плівки. Розрізати на рівномірні шматки середньої величини і товщини, щоб в готовому вигляді нарізати порційно поперек шматка.

02. У досить широку плоску посудину, бажано лоток, насипати велику кількість солі, покласти туди підготовлені шматки м'яса, потім ще кожен шматок яловичини посипати дуже рясно сіллю, обваляти їх з усіх боків так, щоб воно було повністю покрито шаром солі. Посуд з шматками м'яса накрити кришкою і витримати, помістивши в холодильник, не менше 4 днів.

Бастурма із яловичини

03. За цей час м'ясо вже просолиться, із нього виділиться розсіл, який необхідно злити, а просолену яловичину ретельно промити під проточною водою і переклавши в контейнер з водою, залишити приблизно на одну годину.

Бастурма із яловичини

04. Діставши м'ясо із води обмакнути кожен шматок спочатку паперовим рушником, а потім загорнути в бавовняну тканину і добре просушити. Потім просушену яловичину запхати, кожен шматок окремо, в пакети, бажано паперові або марлеві, підчепивши на гачки, підвісити в холодному місці. Бажано, щоб це був холодильник. Сушити м'ясо в підвішеному стані необхідно не менше 2 тижнів.

Читайте також  Грибний суп

Бастурма із яловичини

05. Після закінчення цього часу приступити до нового процесу в приготуванні бастурми. У глибокій мисці з'єднати сіль з чаманом і солодкою паприкою, додати чорний мелений перець і часниковий порошок, засипати кайенский перець і мелену гвоздику, а також мелений на порошок кмин.

Бастурма із яловичини

06. Все це вінчиком добре перемішати і додавши трохи води, знову перемішати. У міру необхідності долити ще води і добре все змішати, щоб вийшла однорідна кашка.

Бастурма із яловичини

07. В окрему посудину влити трохи води. Кожен шматок яловичини з усіх боків акуратно намазати підготовленою сумішшю прянощів, періодично, змоченими у воді руками, розгладжуючи суміш рівномірно по всій поверхні м'яса.

Бастурма із яловичини

08. Коли цю процедуру виконати повністю, м'ясо повинно виглядати як би покритим глазур'ю. У такому вигляді його необхідно знову підвісити і залишити ще на 10 днів.

Бастурма із яловичини

09. І тільки тепер вже можна спробувати, що вийшло. М'ясо зняти з гачка, нарізати тонкими скибочками і подати до столу або в якості нарізки або укласти на бутерброди. Запевняю, смак виправдає ваше терпіння в очікуванні.  

Бастурма із яловичини

Джерело