опис
Відоме лакомство під назвою мармелад давно завоювало свою популярність по всьому світу. Його готують з різних ягід і фруктів, кондитери не зупиняються в пошуках нових цікавих рецептів. Ми ж представляємо вашій увазі неймовірний варіант – айвовий мармелад. Мармелад з айви настільки цікавий і незвичайний на смак, що його використовують не тільки як десерт, але і як добавка до інших страв, наприклад іспанці їдять його разом з сиром, а в Португалії його зовсім вважають національними ласощами. Мармелад з айви має дуже оригінальний смак, який відмінно виглядає і як самостійний десерт, і як добавка або начинка до пирогів, тостів і т. д.
Інгредієнти
Харчова цінність страви “Айвовий мармелад” (на 100 грам)
- Білки 0 гр.
- Жири 0 гр.
- Вуглеводи 38.2 гр.
- Калорії 156 ккал.
Покроковий рецепт з фото
01. Ми розповімо, як приготувати айвовий мармелад і подарувати своїм домочадцям неймовірне лакомство. Процес приготування айвового мармеладу досить довгий, але воно того варте. Як правило, айва – фрукт, який дуже багатий на пектини, тому для приготування мармеладу нам не обов'язково використовувати желатин. Тож почнемо. Насамперед гарненько миємо айву. В даному рецепті ми використовуємо плоди великого сорту, але якщо у вас айва іншого сорту – це не вплине на результат, адже головним залишаються її властивості і характерний кислий смак.
02. Спочатку в окрему ємність наливаємо воду, потім ріжемо лимон на кілька частин і відправляємо в цю ємність, трохи придавлюючи, щоб лимон пустив сік.
03. Потім чистимо від шкірки айву і відразу ж кидаємо її в воду, щоб не темніла. Після того, як всі плоди почистимо, їх потрібно розрізати на шматочки, вирізавши серединку з насінням.
04. Тепер перекладаємо нарізану айву в каструлю, заливаємо водою так, щоб вона повністю покрила вміст, і ставимо на вогонь. Варимо все це півгодини-годину, періодично помішуючи. Головне завдання – щоб айва стала м'якуватою. Знімаємо з плити каструлю, дістаємо шумівкою айву, а відвар проціджуємо і поки залишаємо в сторону.
05. Відварену айву потрібно перетворити в пюре. Можна скористатися блендером або товкучкою, але також вона відмінно розминається звичайною виделкою.
06. У нас повинно вийти приблизно грамів 600-700 айвового пюре. Тепер в сотейник висипаємо цукор, заливаємо трохи айвового відвару і ставимо на вогонь. Постійно помішуючи, готуємо сироп, який виходить у нас прозорим і тягучим. У цей сироп відправляємо наше айвовое пюре, ретельно перемішуємо і ставимо сотейник на вогонь.
07. Вміст потрібно уварювати до загустіння, періодично помішуючи, на слабкому вогні. На це зазвичай іде від одного до декількох годин, в залежності від пропорцій. В процесі айва темніє і в ідеалі повинна стати яскравого червоно-оранжевого кольору. Але якщо ваша суміш загусне раніше і не встигне потемніти – не турбуйтеся, на смак цих ласощів це ніяк не відобразиться.
08. Отже, знімаємо сотейник з вогню, даємо йому трохи охолонути, а потім перекладаємо в окрему ємність, можна скористатися спеціальними формочками. В даному варіанті ми просто виклали айвовое варення в скляну миску.
09. Далі залишаємо його мінімум годин на 6 (найкраще на ніч) застигати. При бажанні можна перемішати з подрібненими горіхами або ж потім готовий застиглий мармелад порізати на шматочки і вмочити кожен з них в кокосовій стружці або цукровій пудрі, перетворивши таким чином в цукерки. Тут вже на ваш розсуд. Айвовий мармелад з даного рецепта виходить як щось середнє між варенням і пюре. На смак просто божественно. Такий мармелад – ідеальне частування, добавка до випічки, тостів, млинців, прекрасне доповнення до м'ясних страв, яке надає особливої пікантності своїм оригінальним кисло-солодким смаком.