Айран

опис

В сучасних супермаркетах полиці просто ломляться від всіляких напоїв, причому різних національностей, країн і народів. Серед цього достатку завжди присутній дуже популярний в більшості країн Сходу дивовижний напій – айран. Такий продукт не тільки чудово освіжає, додає бадьорості організму, але і втамовує спрагу і голод. Напій досить відомий, вживаємо навіть з першими і другими стравами, а також застосовуємо в приготуванні випічки. Якщо бажаєте спробувати справжній корисний айран, його легко можна приготувати в домашніх умовах, рецепт є.

Інгредієнти

Харчова цінність страви “Айран” (на 100 грам)

  • Білки 0.9 гр.
  • Жири 0.7 гр.
  • Вуглеводи 1.4 гр.
  • Калорії 17 ккал.

Покроковий рецепт з фото

01. У чому полягає простота процесу приготування, так це те, що для цього напою необхідно кілька компонентів. Це, звичайно ж, вода, будь-яка кисломолочна основа, ну і сіль, хоча можна обійтися і без неї, все залежить від власних уподобань. Ще одна важлива перевага такого напою полягає в тому, що айран чудово поєднується з найрізноманітнішою їжею, особливо це стосується гострих страв. На перший погляд може здатися, що нічого особливого в айрані немає, той же кефір або кисле молоко, але це не зовсім так і відчуття смаку все ж інші. І як би не просто було придбати айран в магазині, приготований самостійно набагато корисніше. На батьківщині цього напою в його рецептуру входить певна закваска – катик. Але з урахуванням того, що для нас цей інгредієнт неприйнятний, ми будемо використовувати йогурт. Отже, в високий посуд вливаємо йогурт, звісно без наповнювачів і цукру, і доливаємо трохи води.

02. Тепер змішуємо інгредієнти за допомогою блендера, злегка збиваючи в піну. Густоту напою регулюємо самостійно, на свій смак і бажанням, тому воду доливаємо частинами. Якщо готуємо питний айран – значить води використовуємо побільше, якщо ж в якості добавки до основних страв, то готуємо більш густої консистенції.

Читайте також  Банош гуцульский

Айран

03. До речі, готуючи напій, не забуваємо, що продукти беремо обов'язково охолодженими. Долив залишок води, кидаємо в глечик сіль і знову продовжуємо збивати блендером до появи піни.

Айран

04. За бажанням в айран можна додати свіжу зелень або дрібно рубані овочі, а також при подачі – шматочки льоду і зелень м'яти. Приготуйте цей смачний кисломолочний напій один раз, і він полюбиться всім членам вашої сім'ї. З урахуванням того, що айран містить велику кількість білків і жирів, напій дуже поживний, а завдяки мінералів і вуглеводів ще й супер корисний.

Айран

Джерело