Соковита, чудова, ароматна і така ніжна качка запечена в духовці з хрусткою, рум’яною скоринкою — ну що ще інше можна уявити собі для святкування Нового року або будь-якого іншого свята?
Особливо хороша така качка, запечена в духовці до традиційних свят.
Качка з яблуками в духовці, з апельсинами, картоплею, айвою, гречкою, грибами чи капустою — що може бути смачніше до Нового року. Саме це блюдо зникає зі столу набагато раніше, ніж господиня встигає собі хоча б шматочок покласти на тарілку. Гості змітають качечку за лічені хвилини, а сама господиня зовсім не в образі, що означає, апетитне блюдо вдалося на славу, а гості залишилися задоволені і ситі. Для будь-якої господині це найкраща з похвал. Ще здавна на Русі смачна качка в духовці готувалася з особливо важливої нагоди, тому недарма в народі народилася така приказка: «Качка на столі — свято в домі».
Ми розповімо про те, як приготувати качку в духовці, щоб Ви змогли здивувати своїх домочадців, друзів і гостей таким неймовірно смачним і занадто вишуканим блюдом. В основному прийнято готувати цільну качку, проте також апетитно виходить качка шматочками в духовці з додаванням найрізноманітніших овочів і фруктів.
Хочемо вам дати дуже слушну пораду — слід зазначити, що приготуванням м’яса краще зайнятися заздалегідь, щоб качка встигла промаринуватися, як слід — краще всього не менше трьох годин. Ось, наприклад, як виглядає качка, запечена в духовці, фото якого ви бачите. Саме завдяки маринуванню виходить чудова скоринка і смачна качка, з самим витонченим і ніжним смаком. Маринувати качечку найкраще з лавровим листом, оцтом, чорним перцем. Для цього просто слід викласти підготовлену заздалегідь і промиту качку у велику ємність, залити її водою, додати всі необхідні інгредієнти і так залишити її маринуватися, як ми вже писали, не менше трьох годин. При цьому кількість оцту визначається так — маринад завжди повинен мати слабокислий смак.
Качка запечена з яблуками
Найчастіше запікається качка з яблуками в духовці. Для цього вам потрібно яблука нарізати часточками, але не крупно, посолити, поперчити і присипати корицею. Мариновану качку обов’язково потрібно всередині обмазати сіллю, покласти навколо яблука, скибочку лимона, знову яблука і знову лимон і так до тих пір, поки не закінчаться інгредієнти для фарширування. Далі качку акуратно зашити, обмазати її домашнім соусом зі складу — сметана, сік лимона, майонез і перець чорний. Як правило, качка по такому простому рецепту запікається при 180 градусах максимум півгодини. Для фарширування, качка може бути доповнена курагою, апельсином, чорносливом і грецькими горіхами або навіть всім разом.
Качка з картоплею і з грибами
Також качка в духовці з апельсинами виходить дуже смачною. Непоганою виходить і качка з картоплею і з грибами. Для такої страви слід обсмажити гриби на топленому маслі, нарізану головку цибулі додати до смажених грибів. Чи не крупно нарізати картоплю, припустити її в злегка підсоленій воді. Підготовлену качку обмазати маслом, натерти перцем і сіллю, нафарширувати картоплею з грибами (перед тим, як нафарширувати качку слід начинку ретельно перемішати), заштопати, обмазати медом, викласти на деко, також обмазану топленим маслом, обкласти картоплею, запекти в духовці годинки на дві, поливаючи періодично виділяючимся соком. Така дика качка в духовці виходить з хрусткою, ніжною і золотистою скоринкою.
Варіантів, як готувати качку в духовці — маса. Однак у кожному разі слід маринувати птицю відразу ж перед її приготуванням. Ще один секрет, за яким готується фарширована качка в духовці — гарненько утрамбовувати начинку, фаршируємо птицю потроху, невеликими порціями.
Качка з чорносливом запечена в духовці
Рецепт запеченої качки в духовці з начинкою з чорносливу і бородинского хліба вже дуже нагадує звичайну фаршировану птицю з паштетом. За таким же рецептом готується не тільки качка з чорносливом в духовці, а й курочка, індичка і гусак. Поєднання житнього бородінського хліба і чорносливу надає качці такий собі характерний пряний кисло-солодкий смак, приблизно такий же, як в рецепті приготування м’яса свинини в духовці.
Інгредієнти для качки з чорносливом в духовці:
- 2 кілограми тушки качки цілком;
- петрушка.
Начинка для фарширування:
- 0,5 батона бородинского хліба;
- по півсклянки чорносливу і родзинок;
Маринад:
- 2 столові ложки масла рослинного;
- 5 зубків часнику;
- 0,5 лимона;
- лавровий лист;
- сіль;
- спеціальна приправа для гриля;
- перець білий або мелений чорний.
Приготування качки з чорносливом в духовці:
Змішати лавровий лист, подрібнений часник, приправу, лимонний сік, сіль, чорний перець. Відразу ж цим отриманим маринадом зверху і всередині натерти тушку качки. Залишити птицю маринуватися приблизно на півтори годинки.
Готуємо фарш для птиці. Для цього промити родзинки і чорнослив, помістити їх в спеціальну каструлю і мікрохвильову піч. Налити пів склянки води, накрити родзинки і чорнослив кришкою. Сухофрукти поставити на п’ять хвилин в мікрохвильову піч при сорока градусах. Подивитися, якщо сушені фрукти вже розпарились, то слід перемішати їх з хлібом, нарізаним кубиками. Качине черевце зафарширувати отриманою начинкою, скріпити зубочистками. Кінці крил і ніжок качки загорнути в спеціальний папір для запікання або фольгу, щоб під час готування не підгоріли.
Таким чином, нафаршировану, підготовлену тушку качки перекласти на деко або форму, налити в неї трохи води (однієї склянки буде достатньо) і поставити запекти в духову шафу, щоб був добре розігрітий на півтора чи 2,5 години (все залежить, від обсягу тушки качки). Не забувати діставати періодично деко, щоб поливати качку соком, який виділяється з неї. Викласти готову качку на велике блюдо, зубочистки акуратно зняти, полити соком.
Рецепт запеченої качки в рукаві
Качка приготована в духовці і запечена в рукаві, на наш погляд, це один з найбільш легких, доступних страв для будь-якої господині, приготування якої, повірте, обходиться без головного болю! Просто кожна господиня розуміє, що така качка в духовці в рукаві в будь-якому випадку вийде, так як потрібно. Мабуть для цього і був придуманий рукав, дякую велике його творцеві, щоб господиня, шеф — кухаря і кухонні працівники зайвий раз, як говоритися не переживали! Значить вже сьогодні, у нас з вами буде готуватися качка в духовці, рецепт в рукаві який ми вам люб’язно надаємо.
Інгредієнти:
- Для маринування качки слід її натерти такими складовими:
- по три столові ложки оливкової олії і соусу соєвого
- одна столова ложка солі
- дві чайні ложки меленого коріандру
- дві чайні ложки кмину
- чайна ложка чорного меленого перцю
- три зубки часнику
- одна столова ложка меду
- пів лимона.
Рецепт приготування качки:
Натерши птицю вище перерахованими інгредієнтами, слід її замаринувати на добу. На другий день маринад, що стік з птиці вилити в середину тушки і начинити її мороженою журавлиною або різаними яблуками. Ви можете обійтися без журавлини, якщо її ніде купити, однак яблука потрібні обов’язково і краще не солодкі, а кислі. Качку акуратно заштовхати в кулінарний рукав, з боків розставити яблука разом з мороженою журавлиною.
Тепер готуємо качку в духовці, кожен рецепт практично пише, що духовка повинна бути розжарена до 170, тоді вийти відмінне блюдо! Рукав немає необхідності розкривати, при цьому нічого не поливати. Вийнявши з рукава, ми отримуємо, відмінну качку до вечері!
Качка в духовці запечена з картоплею у фользі
Є багато варіантів і рецептів, як готувати качку в духовці у фользі. Один з найчастіших варіантів філе качки в духовці з картоплею. У птахи просто слід прибрати зайвий жир, дуже дрібно її порубати і додати до картоплі. Так картопля виходить з приємним ароматом і смаком, причому дуже смачна. Качка з картоплею в духовці виходить соковитою, а корочка красива і піджарена.
Інгредієнти:
- середнього розміру качка, сіль, лимон, часник, перець чорний мелений.
Для начинки:
- картопля, ріпчаста цибуля, жир від качки, моркву і спеції для птиці
Приготування:
Качку гарненько помити, на серветку викласти, щоб висохла. Полити зовні лимонним соком і всередині теж, нехай птаха так постоїть п’ятнадцять хвилин. Натерти качку сіллю і залишити ще на годинку. Очищений часник пропустити через прес, додати чорний перець і добре перемішати. Цією сумішшю змастити качку.
Картоплю почистити, нарізати її кубиками, помиту і очищену морквину нарізати брусочками, а цибулю ріпчаста нарізати, як зазвичай на зажарку, але не дрібно. Змішати всі овочі разом, приправити підходящими приправами, посолити, додати суміші з перців і часник. Жир нарізати дуже дрібно і додати його до овочів. Після перемішати.
Качку начинити всіма цими овочами, черевце качки заштопати або ж заколоти зубочистками. Начинену качку покласти в рукав, країю закрити і поставити в духовку не менш, ніж на дві з половиною години (температура духовки — максимальна). Коли качка буде готова, необхідно відразу ж вийняти зубочистки або нитки і викласти качку на блюдо.
Качка фарширована гречкою
Ось рецепт ще однієї смачної фаршированої качки. На цей раз ми вам надаємо рецепт, деканка начиняється гречкою та запікається до повного приготування в духовій шафі, або ж, якщо бути точними — до хрусткої, красивої і чудово ароматної скоринки! Приготування в духовці фаршированої качки багато зусиль не вимагає, і качка з гречкою в духовці виходить дуже смачною, а особливо, смачною вона виходить тому, що в ній начинена гречана каша.
Інгредієнти:
- 1 шт. качки.
- За 1шт. цибулі ріпчастої, моркви.
- 2/3 склянки гречаної каші.
- 1 часник
- 30 грам масла рослинного.
- червоний перець, мускатний горіх, перець чорний і сіль.
Приготування:
Гречку промити у воді кілька разів. Засипати її в каструлю, залити холодною водою, посолити і поставити варити. Поки вариться гречка, слід приступити до готування простого маринаду для качки. Для цього половину часнику розчавити через прес, навіть можна на дрібній тертці натерти або дрібно порізати, як звичайно. До часнику далі всипати 1 ч.л. перцю чорного і червоного, (з гіркою) мускатний горіх, сіль. Всі ці спеції залити рослинним маслом, добре перемішати весь маринад, ретельно перемішати і дати йому хвилин п’ять постояти.
Тим часом добре помити качку, обсушити її паперовими або звичайними рушниками, викласти чверть маринаду в середину качки, а іншу частину викласти зверху качки.
Птицю добре натерти маринадом усюди і залишити на сорок, а можна навіть і на більше хвилин, щоб замаринувалася добре. Поки маринується качка, приготувати фарш. Якщо гречка за той час, поки ви возилися з качкою, вже зварилася, то слід її ще залишити тушити на деякий час. Нарізати цибулю, обсмажити з невеликою кількістю соняшникової олії. Не слід лити багато олії, оскільки качка жирна сама по собі.
Коли цибуля небагато підсмажиться, додати моркву, на крупній тертці натерту, хвилин п’ятнадцять її обсмажити і всипати до гречки. Потім добре перемішати гречану кашу разом з овочами, і у вас вийде повністю готова начинка для фарширування святкової або навіть буденної качки. Після слід отриманому фаршу дати охолонути, а качці — промаринуватися ще трохи. Якщо гречка охолола повністю, в качку помістити начинку, що залишився часник, зашити качку нитками. Викласти зашиту птицю в рукав або спеціальний пакет для запікання на деко, зверху рукава зробити невеликий отвір для того, щоб виходив пар.
Качку слід встановити в добре розігріту духовку (бажано на всі 250 градусів). Коли качка в духовці трохи спечеться, слід зменшити температуру аж до 180 градусів. Приблизно через хвилин п’ятдесят до закінчення запікання качки, птицю слід повністю вийняти з пакету і укласти прямо на решітку в духовій шафі. Таку решітку слід встановити зверху глибокого деко. Після цього птаху на решітці відправити знову в духовку. У сам деко налити кілька стаканчиків холодної води (потрібно щоб жир, що виділяється з качки, зник повністю) і ось приблизно через двадцять хвилин до її запікання, птиця придбає бажаний рум’яний колір … Виходить відмінна, ну, просто апетитна качка з гречкою в духовці.
Качка з рисом в духовці
Якщо Ви заглянули в свій холодильник, і там, по випадковості, завалялася качечка, є відмінний варіант, як найкраще її використовувати. Запечена качка з рисом в духовці — краще блюдо не тільки для святкування іменин або для гостей, а й для вечері в колі сім’ї. Адже качка в собі поєднує рис — це завжди добре і поживно. Так з однією тільки запеченої качки ви отримуєте відразу 2 гарніри!
Тут слід виділити ще один позитивний момент. У рукаві для запікання фарширована качечка виходить дуже м’якою і дуже соковитою, а тим більше, корисною. Адже м’ясо птиці розм’якшується,та не засмажується так сильно, до того ж дуже легко відділяється від кісточки, набагато легше, якщо б ви качку готували на грилі або без рукава, але в духовці.
Інгредієнти:
- 1 молода качка;
- варений рис — 300 грам;
- часник — 1 головка;
- рукав для запікання або пакет;
- за смаком і сіль, і перець.
Приготування:
Качку ретельно помити. Викласти на спеціальне паперовий рушник, дати качці гарненько обсохнути. Часник у свою чергу, помити, очистити його і пропустити через чеснокодавку. Качку висушену натерти подрібненим часником і сіллю. Приблизно на годинку залишити птицю при звичайній кімнатній температурі, щоб качка просякла ароматом часнику і сіллю.
За цей час відварюємо окремо рис в підсоленій воді. Даємо рису час, щоб він повністю охолов, і щільно фаршируємо птицю. Зашиваємо птицю, а якщо є на господарстві зубочистки, то сколюємо її. Зверху качку притрушуємо чорним перцем. Кладемо качку в спеціальний пакетик або рукав для запікання, поміщаємо на деко і відразу ж поміщаємо в духову шафу. Качка з рисом в духовці запікається при 200 градусній температурі не менше трьох годин. Готовність качки перевіряємо так — беремо сірник і проколюємо качку в самій її товстій частині. Слідкуйте за соком, який виділяється з качки, якщо він уже прозорий то качка готова. Готова качка перекладається на піднос, потім ріжеться на порційні невеликі шматочки. Рис подається на гарнір.
Запечена качка з капустою
Фарширована качка з капустою в духовці — це воістину універсальне гаряче блюдо, так як підходить не тільки для будь-якого свята, а й в буденні дні. Відомо багато способів приготування такої страви. Однак, як ви встигли помітити, практично всюди основним інгредієнтом качки є яблуко, яке м’ясу птиці надає особливий аромат. Сьогодні хочемо ми з вами поділитися чудовим рецептом приготування ароматної качечки з капустою, апельсиновим соком і сухофруктами.
Інгредієнти:
- 2 кг. качки;
- 2 штуки яблук;
- 6 штук чорносливу;
- 6 штук кураги;
- 2 шматочки білого хліба;
- 1 апельсин;
- 1 кг. капусти білокачанної;
- 2 зубчики часнику;
- за смаком сіль, 1 ч.л. перцю меленого, аджики (приправи).
Приготування:
Тушку качки в прохолодній воді добре вимити, очистити від пір’я, якщо залишилося. Уздовж грудної клітки качки зробити надріз і з середини птиці витягти всі нутрощі. Зсередини качку натерти сіллю з меленим чорним перцем.
Тепер прийшов час зайнятися основною начинкою для фарширування качки. Курагу і чорнослив замочити у воді, а яблука, тим часом, нарізати невеликими шматочками. У страві далі слід змішати курагу, чорнослив, хліб білий і яблука «Антонівка». Скропити соком з одного апельсина, руками перемішати. Далі нафарширувати підготовленими фруктами. Зашиємо за допомогою звичайної нитки та голки качину тушу, зашити відомим петельним швом. Качку натерти спеціальними приправами для птиці і сіллю, аджикою. Птицю запакувати в пакет для запікання, викласти на деко в гарячу духовку. Обов’язково запікати при температурі 180 градусів в духовій шафі близько однієї години.
Якщо немає рукава, то можете обійтися і без нього, однак тільки з його допомогою м’ясо качки найкраще вбере аромат сухофруктів і яблук, що, природно, важливо. Через годину з духовки дістати качку, витягти її з пакета для запікання і оформити пропущеним через прес часником. На піддон також викласти нарубану білокачанну капусту, посолити. Деко знову з качкою прибрати в духовку, збільшити температуру слід до 200 градусів, і випікати ще сорок хвилин. При цьому не забувати помішувати капусту.
У результаті у нас вийшла ось така чудова, ароматна і соковита качка з капустою в духовці фарширована сухофруктами, хлібом, яблучками і апельсиновим соком.