Варять банош з кукурудзяної крупи дрібного помелу. Свій особливий смак він набуває через те, що готується виключно з домашніх продуктів: жирного молока, вершків або не кислої сметани (в ідеалі молочні продукти повинні бути овечі). І неодмінно у великому казані. Подається банош, зазвичай, з рум’яними шкварками і посипається зверху розкришеною домашньою бринзою. Також каша може подаватися з грибною підливою, що приготували з ароматних білих грибів.
Інгредієнти:
Поріжте сало дрібними кубиками та обсмажте до скоринки на сковороді.
Сметану і молоко влийте у казанок (або у каструлю з товстим дном).
Доведіть, постійно перемішуючи, сметану і молоко до кипіння і зменште вогонь так, щоб рідина продовжувала слабо кипіти.
Тонкою цівкою, інтенсивно розмішуючи ложкою або лопаткою (обов’язково — дерев’яними), всипте кукурудзяну муку.
Посоліть банош і продовжуйте готувати, безперервно перемішуючи по колу (лише в одному напрямку!).
Коли на поверхні каші виступить масло, знімайте каструлю з плити.
Розкладіть банош у тарілки та посипте шкварками і бринзою.