4 тиждень вагітності

Настання вагітності

Усередині морули формується простір (ембріон на самій ранній стадії розвитку): деякі клітини групуються в центрі, інші концентруються по краях. Тепер морула називається бластоцистою.

Зараз бластоциста продовжує рух до матки і готова впровадитися в ендометрій – слизову оболонку матки. Бластоцисти доки ще не видно неозброєним поглядом. Клітини трофобласта (зовнішнього клітинного шару бластоцисти, через який проходять поживні речовини від материнського організму) випускають крихітні “пальчики”, що називаються ворсинками хоріону, які розсовують тканини, допомагаючи бластоцисті проникнути в ендометрій.

Бластоциста, що тепер впровадилася в слизову оболонку матки, починає робити специфічний гормон вагітності – хоріоничний гонадотропін. У цей момент припиняється менструальний цикл, а хоріоничний гонадотропін можна виявити в сечі.

Поздоровляємо, ви вагітні! 

4 тиждень вагітності: розвиток ембріона

Четвертий тиждень вагітності присвячений формуванню позазародкових органів ембріона, необхідних для організації місця існування зародка, забезпечення його харчування і дихання, продукції гормонів, що підтримують вагітність.
Вже до початку імплантації клітини зародка починають диференціюватися на два шари. Один їх них, зовнішній, утворений світлими клітинами – трофобласт, який вступає в контакт із слизової матки і провокує в ній децидуальні зміни, сприяючі розвитку вагітності. Ендометрій наповнюється кров’ю, набрякає, його клітини збільшуються в розмірах і починають накопичувати жири і вуглеводи.

Внутрішній листок двошарового зародка, утворений темними клітинами дає початок эмбриобласту і пізніше трьом зародковим листкам, родоначальниками усіх тканин і органів майбутньої людини, що являються.

Зовнішні клітини трофобласта зародка мають властивість розчиняти тканини ендометрія і забезпечують імплантацію. Вони впроваджуються в слизову оболонку матки і руйнують її кровоносні судини. Зародок виявляється оточеним лакунами, наповненими материнською кров’ю, яка і служить поживним середовищем для його зростання. До кінця першого тижня розвитку з трофобласта утворюються первинні ворсини хоріону – зачатки майбутньої плаценти.

З цієї миті в організмі вагітної жінки з’являється специфічний гормон вагітності, хоріоничний гонадотропін, кількість якого збільшуватиметься у міру зростання ембріона.

В цей же час між внутрішнім і зовнішнім листками зародка починає скупчуватися рідина у формі бульбашки. Ця бульбашка цілком оточена ворсинами хоріону, які надалі стануть плацентарним бар’єром, і захищатимуть зародок від зовнішньої дії. До тих пір, поки не сформується остаточно плацента, ембріон беззахисний, тому паління матір’ю, вживання нею алкоголю, прийом деяких лікарських препаратів можуть заподіяти йому значна шкода, викликати його потворність і навіть загибель.

При сприятливій же течії вагітності, до кінця четвертого тижня розміри зародка досягають 0,54 см

Істотний вплив на розвиток вагітності в цей період роблять і гормональні порушення, здатні викликати виникнення патології вагітності, наприклад, викидень або припинення розвитку плодового яйця (завмирання вагітності). Запальний процес в матці (ендометрит) може стати причиною низької імплантації бластоцисти і в подальшому – причиною передлежання плаценти.

У деяких жінок в цей період спостерігається невелика кровотеча, яку називають імплантацією. Не хвилюйтеся, воно набагато менш рясно, чим менструальне, і почнеться раніше, ніж мала бути менструація. Спробуйте зробити тест на вагітність – ви можете приємно здивуватися!

Читайте також  37 тиждень вагітності

4 тиждень вагітності: ознаки вагітності

На четвертому тижні вагітності поява перших її ознак стає усе більш вірогідною. Зміни, що відбуваються в організмі жінки, зачіпають усі органи і системи. У головному мозку починає формуватися домінанта вагітності, незабаром вища нервова діяльність буде спрямована на створення сприятливих умов для виношування дитини. На зміну дратівливості і плаксивості прийде спокій і умиротвореність.

На 4-му тижні у більшості жінок починають з’являтися передбачувані ознаки вагітності. Змінюється апетит і смакові пристрасті, нерідко виникає непереносимість запахів. Тільки один вид і запах “неугодної” їжі може викликати слинотечу і нудоту. У деяких вагітних вже зараз вранці виникає блювота. Рефлекси настільки високі, що дотик зубною щіткою до кореня мови негайно провокує блювотний позив.
Емоційні реакції на буденні ситуації стають украй вираженими. Жінка починає дратуватися з будь-якого приводу, стає образливою і плаксивою. Іноді зрушення у вищій нервовій діяльності носять виражений характер і супроводжуються розвитком депресії. Найбільш схильні до емоційних порушень ті вагітні, які були раніше схильні до передменструальних змін.

Вже на 4-му тижні вагітності починається вироблення хорионического гонадотропіну, проте кількість його доки настільки мала, що застосування тестів на вагітність і лабораторних методів дослідження не має сенсу зважаючи на велику вірогідність некоректних результатів.

Імплантація вже завершилася, і зародок зможе бути виявлений в матці за допомогою високочутливих апаратів УЗД. Проте дослідження проводиться рідко, оскільки, власне приводу для нього доки немає. Термін чергової менструації доки не настав, затримки місячних немає.

Симптоми вагітності на четвертому тижні

Варто відмітити, що кожен організм індивідуальний, тому не усі нижчевикладені ознаки можуть бути присутніми саме на цій, деякі можуть проявитися трохи пізніше. До того ж прояв ознак багато в чому залежить від того, який раз ви вагітнієте, тому як у тих, що народжували перший і другий раз навіть терміни токсикозу можуть розрізнятися.

✏ Зникнення менструації.
✏ Зміни в грудях, їх форма стала округлою, злегка збільшився об’єм, відчувається невелика тяжкість.
✏ Збільшення радіусу ареоли, а також потемніння пігменту навколо соска.
✏ Підвищення базальної температури.
✏ Злегка опухають соски.

Не забувайте, що зараз триває критичний для малюка період, тому вживання алкоголю, тютюнової продукції, різні випромінювання можуть посприяти в розвитку патології, від чого буде складно позбавитися. Пам’ятайте, що найточніше може визначити вагітність тільки ультразвукове дослідження, де буде виведено зображення з мікроскопічним ембріоном, який через 8 місяців стане повноцінною дитиною.

Не бійтеся обговорювати з лікарем усі моменти вагітності, що хвилюють вас, а також не соромтеся запитувати у нього приводу свого способу життя, як поліпшити, від чого варто відмовитися. Не забувайте стежити здоров’ям, адже від нього багато в чому залежить життєздатність плоду, оскільки слабкий організм не зможе гідно захистити плід від інфекцій і наситити необхідною кількістю поживних речовин.

Читайте також  33 тиждень вагітності

4 тиждень вагітності: фото

 4 тиждень вагітності

 

4 тиждень: відвідування лікаря

На четвертому тижні вагітності рекомендується відвідати дільничного лікаря, якщо ви не зробили цього раніше. Він проведе невелике обстеження, поставить декілька питань, а після поставить на облік для вагітних і видасть напрям на здачу певних аналізів.

Що стосується опитування, то лікар задасть вам низку простих запитань, які створять загальну картину про вашу вагітність. І ось деякі з них:

✏ Чи є у вашій сім’ї люди з природженими патологіями? Якщо так, то з якими?
✏ Чи переносили ви складні операції?
✏ Чи є у вас шкідливі звички?
✏ Які лікарські препарати ви приймаєте нині?
✏ Чи є у вас алергія? Якщо так, то на що?
✏ Дані про батька дитини – група крові, важкі хвороби, є генетичні захворювання?
✏ Це перша вагітність?

Зазвичай лікарі запитують про регулярність менструації і дати початку останнього циклу, адже дуже важливо, тому як дозволить точніше визначити термін вагітності. Не соромтеся ставити питання, тому як лікар повинен знати практично все, щоб визначити міру ризику вагітності. Якщо вас запитають з приводу способу життя або місця і типу роботи, не втаюйте, тому що це важливо в першу чергу для вас.

У більшості випадків, після недовгого опитування жінок направляють до терапевта, невропатолога, окуліста, а потім на здачу кардіограми, аналізів крові сечі. Зверніть увагу, що вам треба здавати сечу перед кожним відвідуванням лікаря.

На перших тижнях вагітності ви повинні обов’язково пройти комплексне обстеження (ВІЛ, сифіліс, СНІД, антитіла і інші напрями).

Перш ніж піти на лікарську консультацію, рекомендується скласти список усіх питань, які вас хвилюють, щоб нічого не забути на прийомі. Нічого не втаюйте від лікарів, тому як зайвий чинник, що хвилює, примушує вас турбуватися, що шкідливо для вас і плоду, тому як неспокійний стан негативно відбивається на нервовій системі майбутньої дитини.

4 тиждень вагітності: відчуття жінки

Відчуття жінки на 4-му тижні вагітності можуть бути різними. Одні вагітні зовсім не виявляють свого особливого стану, інші відчувають деяке нагрубання молочних залоз і підвищення чутливості сосків. Ці ознаки цілком можуть бути і за відсутності вагітності, тобто провіщати настання чергової менструації, але деякі жінки відчувають їх значно гостріше.

У жінок тих, що прагнуть мати дитину, тривало очікуючих настання вагітності, може розвиватися стан уявної вагітності, що характеризується появою усіх ознак за відсутності ембріона. Формування доминати вагітності у них відбувається під впливом сильного психологічного переживання, в деяких випадках навіть розвивається аменорея, тобто припиняються менструації і лише злегка тягне живіт.

Читайте також  41 тиждень вагітності

4 тиждень вагітності: виділення із статевих шляхів

Термін вагітності 4-5 тижнів вважається критичним, оскільки співпадає з днями передбачуваної менструації. Відлагоджений місяцями механізм менструального циклу може втручатися в хід вагітності і призводити до гормональних збоїв і підвищення тонусу матки. У цей період жінка може відчувати, що у неї болить живіт, ніби ось-ось почнеться менструація. Іноді з’являються кров’яні виділення, що мастять, із статевих шляхів, але повноцінні місячні так і не починаються.

Появу кров’яних виділень із статевих шляхів деякі жінки розцінюють, як настання менструації, ігноруючи тривалість і кількість виділень. Проте про вагітність може свідчити не лише затримка менструації, але і зміна її характеру у бік зменшення тривалості і кількості крові, що втрачається.

4 тиждень вагітності: харчування вагітної

Ембріон, що розвивається, дуже чутливий до нестачі вітамінів і мікроелементів. Під час вагітності необхідно приймати вітаміни, але збільшувати дозу синтетичних препаратів не слід – це може викликати важку інтоксикацію. Бажано приймати вітаміни, призначені спеціально для вагітних. Вони в широкому асортименті представлені в усіх аптеках. Перш, ніж придбати препарат, бажано порадитися з лікарем, можливо, вам потрібний інший, з розширеним складом і додатковими компонентами.

Зараз самий час забути про фастфуд – харчування вагітної жінки має бути повноцінним і здоровим. Консерви, газовані напої, продукти з харчовими барвниками, добавками і всілякими “Е” краще залишити лежати на полиці магазину. Не варто їсти усухом’ятку – це зашкодить шлунку і порушить крихкий баланс в організмі, усі сили якого спрямовані на те, щоб пристосуватися до нових умов, що склалися. Перевагу слід віддавати свіжим, натуральним продуктам, фруктам, овочам, молочній їжі.

Не купуйте напівфабрикати, не їжте жирного, копченого, солоного і багато солодощів: вітамінів і корисних речовин в такій їжі украй мало.
Під час вагітності протипоказане голодування і розвантажувальні дієти. Вони позбавляють плід необхідних поживних речовин і затримують його зростання і розвиток. При виникненні проблем із звільненням кишечника, не варто вживати послаблюючі препарати, краще виробити у себе звичку щодня вживати чорнослив, курагу або буряк.

Корисні поради

Зосередьтеся на своїх стосунках з супутником життя. Старання зачати дитину – цей величезний тиск на пару. Стихійність, романтика і насолода життям можуть виявитися принесеними в жертву великої мети завагітніти. Якщо вам здається, що відбувається щось подібне, постарайтеся розслабитися і згадати про любов і вдячність, про те, що з усіма складнощами ви зазвичай справляєтеся разом, підтримуючи один одного.

Може, вам потрібна невелика зміна обстановки на пару днів? Дуже часто парі вдається зачати дитину саме на вихідних зовні удома. Спробуйте поїхати з міста на вихідні і як слід відпочити.

4 тиждень вагітності: відео

 

Джерело