Наводимо порядок у власному холодильнику

Вважається, що в середньому майже 25% куплених продуктів домогосподарки викидають на смітник. В першу чергу, в сміттєвий бак відправляються залишки овочів і фруктів, далі – м’ясні вироби і, на завершення – борошно, картопля, ковбасні вироби. Чим же пояснюється таке грубе марнотратство?

Все дуже просто. Потрібно знати головні правила придбання і зберігання продуктів, які допоможуть підтримувати збалансоване харчування, зберігати смак продуктів і підтримувати організм у формі!

Розплануйте покупки на тиждень

Навести порядок в холодильнику можна тільки, якщо ви будете звертати увагу на попереднє планування покупок, а не просто слідувати своїм примхам. Це є найважливішим завданням: виділити трохи часу в кінці тижня, щоб запланувати страви, написати рецепти і список продуктів, які знадобляться на наступному тижні.

Таким чином, ми будемо вживати тільки ті продукти, які запланували, ми зможемо заощадити, не купуючи вже готову їжу, напівфабрикати або інші шкідливі продукти через те, що холодильник порожній.

Чому ми купуємо оброблені продукти, а здорову їжу обходимо увагою? Вся справа в тому, що магазини і великі супермаркети роблять все можливе, щоб привернути нашу увагу до продуктів, які не записані в нашому списку: жуйки, цукерки, шоколад, печиво … Звичайно, це далеко не всі продукти, які ми купуємо понад міру. Крім того, супермаркети приваблюють покупців знижками та акційними пропозиціями. Це провокує нас витрачати більше грошей на непотрібні товари. Саме тому дуже важливо складати список необхідних продуктів і слідувати йому.

Що повинно і що не повинно бути в нашому холодильнику?

Ми всі повинні  розуміти: чим менше в нашому холодильнику готових, “хімічних” продуктів, тим краще. Холодильник повинен бути заповнений свіжими продуктами хорошої якості: овочами і фруктами, м’ясом, рибою, яйцями і молочними продуктами.

Читайте також  Рекомендації - Як зберегти м'якість махрових рушників

Крім того, дієтологи вважають обов’язковим включати в раціон рибні консерви, овочі і зелень мінімального приготування, наприклад, заморожені.

Це необхідні заходи для того, щоб забезпечити наш організм здоровою і якісною їжею, а також, щоб привнести різноманітність у наш раціон і мати можливість приготувати різні страви.

Не можна накопичувати велику кількість свіжих продуктів, а треба щотижня закуповувати нову партію. Якщо ви довго зберігаєте який-небудь продукт, він втрачає корисні речовини, псується запах, зовнішній вигляд, зникають вітаміни.

Ці поради є ключовими для здорового харчування.

А що робити, якщо потрібно скинути кілька кілограмів?

Потрібно завжди мати під рукою готові здорові страви або продукти, наповнені вітамінами і мінералами. Головне – не замовляти готову їжу і не вживати бутерброди, солодощі, ковбасні вироби …

Крім свіжих овочів, фруктів і риби рекомендується мати вже зварені яйця, скляні коробки з помитими овочами і зеленню, сухофрукти.

Не потрібно зовсім обмежувати себе у вживанні бутербродів. Важливо знати, як їх готувати. Купуйте цільнозерновий хліб і приготуйте бутерброд із зелені і м’яса свіжого приготування. Салати, асорті з морепродуктів, крем-супи, хумус можуть кілька днів прекрасно зберігатися в холодильнику. Саме ці страви будуть вашими головними союзниками проти зайвої ваги.

Як упорядкувати все в холодильнику?

Це ще один важливий фактор, який впливає на зберігання і вживання свіжих продуктів для здорового харчування. В першу чергу, поміщати в холодильник потрібно продукти, які швидко псуються – щоб вони не втратили своїх корисних якостей. Так ми уникнемо непотрібних втрат. По-друге, потрібно дотримуватися головних порад щодо зберігання продуктів, їх сумісності іправильно вибирати упаковку для кращого зберігання.

Не можна зберігати ковбасні вироби в їхній власній упаковці, а також інші продукти у відкритих упаковках тому, що вони окислюються і забруднюються бактеріями. Найкраще використовувати скляну тару. В зв’язку з тим, що холод впливає на якість продуктів, їжу потрібно зберігати в герметичній упаковці. Також скляні судки стануть гарним рішенням для зберігання залишків страв або продуктів. Це набагато краще, ніж використовувати прості тарілки та накриття з фольги.

Читайте також  Таблетки від менструального болю: вибір та правила використання

Рекомендуємо наклеювати на продукти спеціальні етикетки з зазначеним часом переміщення в холодильник.

Розміщення продуктів.

Найкраще розташовуватити контейнери з готовою їжею на верхніх полицях, а сирі продукти (м’ясо, рибу) – на нижніх. Не забувайте правильно упаковувати сиру їжу – в герметичну тару, щоб не просочувався неприємний запах і не забруднювались інші продукти.

Свіжі продукти, які ви не плануєте вживати в найближчі дні, краще заморозити в герметичних упаковках. Рекомендуємо заморожувати їжу безпосередньо в день покупки, а не залишати в холодильнику на кілька днів. Важливо зберегти поживні речовини і вітаміни.

Правильна організація вашого холодильника – один з важливих ключів до здорового харчування. Ви повинні приділяти увагу якості і свіжості продуктів, складати план тижневих покупок і меню, вміти правильно зберігати і готувати продукти.

Це допоможе змінити на краще наше харчування, поліпшити здоров’я і, навіть, скинути кілька зайвих кілограмів!

Джерело