Доктор Комаровський пояснив, як позбутися кашлю після коронавірусу

Лікар Комаровський

Якщо людина перехворіла на covid-19, як довго може турбувати сухий кашель? Це питання хвилює сьогодні багатьох людей. Доктор Комаровський у програмі “Ранок з Україною” пояснив, що впливає на наше самопочуття та як покращити свій стан.

Насправді після будь-якої перенесеної ГРВІ може непокоїти тривалий кашель. І після коронавірусної інфекції – також. Хоча б тому, що в процесі ГРВІ можливе ураження слизової оболонки бронхів — пояснив доктор Комаровський.

https://instagram.com/p/CU40-CyjwC1

Потім слизова оболонка відновлюється, активізується кровообіг, постійно виробляється слиз, і організму потрібно його позбуватися. Це відбувається за допомогою кашлю.

Тобто кашель після ГРВІ, за словами кандидата медичних наук, — стандартне явище. А як довго він триватиме, залежить від кількох факторів.

Наприклад, ніяк не можна вплинути на особливості нашого організму (чутливість легень) та на тяжкість перенесеної хвороби. Але те, яким буде кашель, як довго він турбуватиме нас, залежить від нашого способу життя та параметрів навколишнього середовища.

І перший вирішальний фактор – наявність або відсутність рідини в організмі.

Є таке поняття — “реологія крові”, тобто її плинність і в’язкість. Мокрота, яка виділяється в легенях, теж має свою реологію, тому може бути рідкою чи в’язкою,— І навіть існує правило: реологія крові = реологія мокроти — пояснив Євген Комаровський.

https://instagram.com/p/CRn50TFjbhV

Це означає: якщо є дефіцит рідини в організмі, ви довго кашлятимете, і такий кашель — неефективний та болісний. У вас густа кров, і мокрота теж буде густою.

Але коли ми багато п’ємо, у нас немає дефіциту рідини в організмі, тоді мокрота не густа, а рідка, тому її легко відкашляти.

Тому дуже важливо стежити за тим, щоб ви достатньо пили і щоб не пересихало в роті.

Читайте також  "Найсексуальніший чоловік" вперше показав свою обраницю: хто вона? (Фото)

Також слідкуйте за вологістю повітря. Під час опалювального сезону повітря зазвичай дуже сухе. Коли жарко і працює кондиціонер — повітря знову-таки сухе. Але коли вологість повітря від 40 до 60% — кашель не буде тривалим.

Звертайте увагу на параметри повітря. Коли воно чисте, в ньому багато кисню, ви кашлятимете набагато рідше.

Якщо вас постійно хвилює кашель, замислитесь, як ви проводите вихідний день. На дивані перед телевізором чи гуляєте в лісі? Не шукайте “чарівну” пігулку. Змінюйте спосіб життя — уточнив Євген Комаровський.


Печать страницы