Головна » Здоров’я » Прополіс та його властивості.Лікування прополісом
прополіс

Прополіс та його властивості.Лікування прополісом



Прополіс — це смолиста липка речовина, вона утворюється в бджолиному організмі під час переробки зібраних з бруньок дерев клейких речовин. Унікальний продукт, який знайшов найширше застосування в медицині, виходить в організмі бджоли під впливом ферментів. Бджоли використовують його для своїх цілей — вони заклеюють їм щілини у вуликах, створюючи там особливий мікроклімат. Вміщені в прополісі ефірні масла служать захистом від хвороботворних мікроорганізмів.

Рівень цінності залежить, в основному, від навколишнього середовища, в якому знаходилися вулики. Прополіс стає ще більш корисним, якщо поруч знаходиться багато дерев. Але, якщо вулики стоять недалеко від міста, бджоли, як вихіднуречовину, можуть збирати фарбу масляного походження, промислові смоли. Відповідно, такий продукт навіть небезпечний, на відміну від попереднього.

Збирається прополіс зішкрабуванням стінок вуликів. Щорічно в кожному вулику накопичується близько 100 грамів, а то й більше, цієї корисної речовини.

Склад прополісу

Прополіс складається з більше 50 речовин, розділених на 4 групи:

  1. Смоли. (40-55%)
  2. Бальзами. (близько 6%)
  3. Ефірні масла (4-10%)
  4. Віск (близько 30%)

Як вибрати прополіс

Купуючи прополіс, обов’язково розгляньте його колір, який повинен бути жовто-бурим, коричнево-темним, а іноді навіть зеленоватим. Запах трохи специфічний, смолистий, але ароматний. Консистенція прополісу може бути різною: свіжозібраний — м’який і еластичний, як пластилін, а постоявший — твердіший і тендітніший, але навіть з часом він не втрачає лікувальних властивостей. Щільність прополісу безпосередньо залежить і від температури навколишнього його середовища, відповідно, чим тепліше, тим він м’якше і навпаки. Смак якісного продукту повинен бути гірким, трохи пекучим.

вибір прополісу

Як зберігати

Зберігати прополіс необхідно тільки в сухому, затемненому, чистому місці. Потрібна температура — не більше ніж 25 ° С.

Відображення в культурі

Передбачається, що найвірогідніше назва походить від слова «Прополіс» , яке має грецьке коріння і означає — заклеїти, замазати. У стародавні роки прополіс, або як ще його називали в старі часи — «чорний віск», що має величезну кількість цілющих властивостей, використовувався в природному вигляді.

У Стародавньому Єгипті прополіс застосовували не тільки для вживання, а ще й для бальзамування мумій. Рукописні джерела зберегли запис про те, що прополіс також широко застосовувався в Римі та Стародавній Греції.

Корисні властивості прополісу

Склад і наявність корисних речовин

Корисні речовини прополісу дуже довго зберігаються, навіть після термічної обробки. Склад прополісу включає:

  • флавоноїди — речовини біологічно активні, мають ранозагоювальну і протимікробну дію;
  • смоли, ефірні олії, віск — також мають протимікробну і противірусну властивість;
  • органічні кислоти (корична, бензойна) — здатні зменшувати біль і вбивати бактерії;
  • терпени — вуглеводи, що входять до складу різних ефірних масел, мають яскраво виражені протигрибкові властивості;
  • дубильні речовини або таніди — мають в’яжучу, протизапальну дію, відновлюють тканини;
  • амінокислоти — основний елемент побудови тварин, рослинних білків, серед них: лейцин, триптофан, цистин, метіонін, аргінін, гістидин, тирозин, лілізін, аланін;
  • вітаміни А, групи В, С, Е, Р — активно впливають на процеси обміну в організмі;
  • мінерали, складові клітини тканин людини: магній, кобальт, натрій, калій, кальцій, сірка, фосфор, цинк, залізо, марганець, кремній, селен, мідь, фтор та інші;
  • ефірні масла.

Лікувальні і корисні властивості

Прополіс володіє неймовірно широким спектром лікувальних і корисних властивостей. Основними є бактеріостатична і бактерицидна. Він пригнічує активність, а також вбиває немаленький спектр всіляких мікроорганізмів, включаючи віруси, туберкульозну паличку, трихомонади, кандидоз, грибки, віруси гепатиту, грипу. Варто зауважити, що при цьому не страждає кишкова мікрофлора, і не варто боятися дисбактеріозу.

І спиртовий розчин і водний прополісу володіють цією властивістю.

У 19 столітті вченими було виявлено, що в здоровому бджолиному вулику панує практично повна стерильність, чому сприяє саме прополіс. Він гальмує зростання вірусів і здійснює профілактику повторного розвитку вірусної інфекції. Одночасний прийом прополісу з антибіотиками підсилює їх дію. Але такого ефекту немає в поєднанні з левоміцетином і пенициллинами.

Лікування прополісом

Прополіс впливає не тільки на шкідливі мікроорганізми, а й на фагоцитоз, посилюючи його. Фагоцитоз — процес виведення з організму чужорідного матеріалу за допомогою фагоцитів — спеціальних клітин. Це сприяє меншому отруєння, токсикації. Навіть той же дисбактеріоз можна прирівняти до отруєння, а прополіс в даному випадку виконує широкий спектр завдань. Ще він підвищує імунітет, рівень гамма глобулінів.

Прополіс вважається прекрасним знеболювальним, особливо в спиртовому розчині. Його використовують в медицині, як місцевий анестізіруючий засіб:

  • при пошкодженнях шлунку;
  • при лікуванні захворювань ясен, порожнини рота, зубів (полоскання, накладання пластинок);
  • при отитах (закапувати водний, спиртовий розчин);
  • при опіках, травмах очей (закапувати виключно водний розчин);
  • при лікуванні обморожень, опіків, ран (накладати аплікації з цільного прополісу або ж змочених серветок).

Знеболення починається через 5-10 хвилин безпосередньо після застосування прополісу. І може тривати від 45 хвилин і до двох годин.

Прополіс сприяє налагодженню процесів згортання крові. Це має особливе значення під час профілактики і лікування ускладнень після перенесених інфарктів та інсультів, при комплексному лікуванні та попередженні варикозного розширення вен, так як при таких станах дуже часто підвищене згортання крові, що загрожує багатьма ускладненнями. Згортання підвищується також і з віком, тому, як профілактика, прополісом після 50 років корисна практично всім.

Прополіс зміцнює стінки капілярів при кровотечах з ясен і носа, при порізах, ранах, синцях, дрібних саднах. Також він здатний підвищувати природну проникність шкіри — посилювати шкірне проникнення лікарських засобів. Тому прополіс можна сміливо застосовувати для посилення дії інших лікувальних препаратів.

Ще він виліковує нагноєння, абсцеси, сприяє швидкому розсмоктуванню.

Прополіс допомагає знизити свербіж при псоріазі, після укусів, опіків і при грибкових захворюваннях, володіє дерматопластичною дією, сприяє відновленню слизових, які покривають багато органів, попереджає розвиток рубців.

Відомо ще й про протипухлинну та антиоксидантну властивості прополісу. Він бере участь в обмеженні пухлинного процесу, нормалізації процесів дихання на клітинному рівні, в очищенні клітинних мембран, стабілізації розмноження в нашому організмі клітин. Дослідження Пермської Медичної Академії встановили те, що застосовувати водний розчин прополісу можна без перерви протягом п’яти років.

Застосовують прополіс і при колітах, хронічних запорах, а великі дози пригнічують активну діяльність кишечника у випадках діареї.

Приклади застосування прополісу

Спиртовий концентрат готується з 100 грам подрібненого прополісу, який необхідно залити 350 грамами 90% спирту. Протягом п’яти днів суміш повинна настоятися в теплому місці і в щільно закритому посуді зі скла. Бажано щодня струшувати банку 10 хвилин. Перед застосуванням розчин слід профільтрувати і розбавити до потрібної концентрації дистильованою водою.

 застосування прополісу

Масляний розчин готується з однієї чайної ложки подрібненого прополісу і 100 мл рослинного масла, суміш потрібно нагрівати 30 хвилин на водяній бані. Після того, як маса стане однорідною слід процідити її і використовувати для зовнішнього застосування.

Використання прополісу у косметології

Прополіс і його антисептичну дію використовується не тільки в медицині, а і в косметології. Маски і креми з прополісом для шкіри, схильної до появи вугрів, фурункулів, прищів — мають широкий спектр дії. Його застосовують у кремах ще й як консервант, адже він має велику перевагу перед засобами консервації синтетичного походження — прополіс ще й біоактивні речовини з антиоксидантними і регенеруючі властивостями, а ефірні масла додають косметиці свій аромат.

Прополіс включають до складу в якості основного компонента в такі косметичні засоби як: креми для рук, обличчя, ніг, гелі для душу, лосьйони, шампуні і т.д. Засоби з прополісом різної цінової категорії виробляють різні фірми, особливо ті, які орієнтовані на натуральну косметику.

Небезпечні властивості прополісу

Незважаючи на те, що корисні властивості прополісу обширні, завжди зустрічаються люди, які  мають протипоказання, і вони обов’язково повинні остерігатися прийому великих доз цього цілющого продукту. Прополіс дуже алергенний — це слід враховувати людям, схильним до алергії на продукти бджільництва.

Основними протипоказаннями до продовження вживання прополісу є: сильний свербіж, підняття температури тіла, печіння, загальна слабкість, головний біль. Також протипоказаний прополіс при захворюваннях жовчних шляхів і печінки, панкреатиті, сечокам’яній хворобі.




загрузка...

Залишити коментарь

Ваш email не буде показаний.Обов'язкові для заповнення поля помічені *

*

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>