
Українські зірки про пасхальні традиції, крашанки і паски
Українські артисти напередодні Великодня розповіли, чим для них є свято, а такоже поділилися власними лайфхаками: як виготовити крашанки або ж як спекти найсмачнішу паску. Які сімейні традиції прийшли до артистів від своїх предків та з чим асоціюється Великдень — все це читай в нашому матеріалі.
Сергій Бабкін
Мабуть поки що я не можу пригадати якісь лайфхаки для Великодня. Сьогодні, наша родина відзначає цей день досить традиційно. Паски роблять наші мамусі, звичайно, коли бачимо досить нестандартні та цікаві паски в магазинах, то купуємо їх. Також традицією для нас є фарбування крашанок разом з дітьми. Наприклад, коли вариш в цибулі, то виходить насичений коричневий колір.
У цей день, ми збираємо кошик: паски, сало, ковбаску, крашанки, сири. Усією родиною їдемо вранці до церкви, вишукуємось в рядочок, аби батюшка окропив святою водичкою в цей день.
У Великдень звичайне “привіт” або “доброго дня” змінюється на “Христос Воскрес”, “Воістину Воскрес”. Великдень для мене це нібито Новий рік, сонячний, теплий день коли все починається з початку.
Великдень асоціюється з битвою яєць! Пам’ятаю ще з дитинства, як проводили цілі поєдинки, хто ж стане переможцем в цій грі!
Злата Огнєвіч
На Великдень ми завжди збиралися сім‘єю, це було родинне свято. Зараз, коли батьки переїхали і живуть неподалік від Києва, ми можемо продовжити нашу традицію.
Мій головний лайфхак — знати локації, де можна замовити смачну паску. Бо, зізнаюся, сама не готую і мама зараз у від‘їзді, а в нашій родині тільки вона відповідає за найсмачнішу паску в світі!
У мами теж є свої пасхальні лайфкахи: фарбування крашанок за допомогою лукової шелухи і петрушки, жодної хімії з маркету. Щоб яйця виглядали гарніше та апетитніше їх потрібно натерти олією.
У мене Великдень асоціюється з родинним святом, сонцем та квітучою вишнею.
Анна Трінчер
Для мене, в першу чергу, Великдень — це фантастична енергія, що розповсюджується світом, даруючи надію та любов! У це свято варто заряджатися цим світлом, позитивно мислити та візуалізувати лише хороше. І будьте вдячні та говоріть про це оточуючим! Одне лише “Дякую!” і вас самих наповнить, і ту людину, якій його адресовано!
У нас віруюча родина, тож усіх канонів особливої Великодньої ночі ми дотримуємося. Раніше поряд із нашим будинком була невеличка церква. Так було круто бачити велику кількість прихожан у святковому настрої, бути разом із ними в цьому вирі! Зараз церкви вже немає… Та це не заважає нам усе одно святкувати згуртованою сім’єю!
А от щодо пасхальних лайфхаків, першочергове, що приходить на допомогу – інтернет! Належу до тих людей, хто радше покреативить в уяві, ніж створить щось власноруч. Тож я все вишукую! Дуже допомагають мама й бабуся, до слова, саме остання — головна натхненниця та справжній професіонал у справі підготовки до Великодня! Вона робить крашанки виключно з натуральних фарбників і ніколи не використовує магазинну “хімію”.
Роман Скорпіон
Великдень – це насамперед родинне свято. Це час коли ти можеш зміцнитися духовно і оновити свої думки. З Великоднем мене пов’язують дуже світлі та теплі спогади з дитинства, пригадую, що тоді ми якось по-особливому чекали цього свята.
Я народився в сім’ї, де зберігають українські традиції святкування Великодня. Кожного року намагаюсь дотримуватись посту, а обов’язково у страсний тиждень. Ще з дитинства у чистий четвер ми завжди прибирали в будинку та навколо нього, білили дерева, прибирали в садку, копали хрін на городі. Щодо святкового кошика, за традицією кладемо паску, домашню ковбасу, хрін, сир та багато писанок.
Також ще з дитинства ми фарбували яйця за допомогою шкарлупи з цибулі та буряка, так як різних фарбників не було. Шкарлупу потрібно відварити у воді і дати час настоятись, а тоді опускати туди яйця і все, крашанка готова.
Світлана Тарабарова з сім’єю
У моїй родині немає таких традицій, які б саме «передавались поколіннями», бо мої батьки познайомилися в інтернаті. А от в наших дітей вони вже починають з’являтися. Кожного року ми усією родиною збираємось за декілька днів, фарбуємо крашанки та прикрашаємо будинок. У цьому році, можливо, навіть самостійно буду пекти святкову паску, якщо звісно мої головні помічники допоможуть мені!
Мені б хотілося відчувати Великдень Великим днем, який означає прихід весни, сонечка, відродження природи та всього найкращого. А вже в другу чергу днем гастрономічних подвигів. Головне — настрій і те що ви відчуваєте! Яйця все одно розіб’ють, паску (замість зіпсованої) можна купити в магазині, а от зіпсовані стосунки дуже важко лагодити – тож бережіть одне одного!
Жан Гріцфельдт
Для мене Великдень – це не про крашанки та паску, бо я зростав в дуже релігійній сім’ї. З часом прийшло розуміння того, що є життя та для чого ми тут, саме в цей час з’явилось й усвідомлення того, що релігією та вірою ми всі єдині. Саме тому, для мене це свято не про їжу, а про те, що всі ми народжені для кохання: для кохання один до одного, для любові тих, хто поруч з нами. Навіть тоді, коли ти даруєш, а взамін нічого не чекаєш.
У моєму розумінні похід до церкви – це медитативний момент. Мені дуже запам’ятався Великдень перед ковідом: я був в Ізраїлі, мені пощастило знаходитися в храму Гробу Господнього. Я просто чудом потрапив на служіння та сходження благодатного вогню. Це було неймовірно, ти можеш вірити або не вірити, але є ця сила віри, яку я відчув на фізичному рівні. Коли люди збираються не тому що хтось їх змушує, а тому що вони хочуть тут бути.
Моя традиція в єднанні різності, і в цьому поєднанні дійсно ми маємо наш прекрасний великий світ. Хочеться, щоб більше людей дотримувалися такої думки. Сподіваюсь, що рано чи пізно це відбудеться на більш масштабному рівні.
NAVKA
Великдень для мене дуже родинне свято. Головні згадки з дитинства – це як ми з татом складали кошики. Цього року, я як завжди відправляюсь до Чернівців, аби продовжувати дану традицію. Мої діти також перейняли ідею збирання кошика, навіть коли в нас не виходило приїжджати до моїх батьків, я дома проводила цілий атракціон з цієї справи. Минулого року, сама пекла паски та навіть взяла собі на замітку, що зовсім нормально випікати вдома хліб, хоча тривала ця звичка й недовго.
З Великоднем в мене асоціюється запах огірків і ковбаси, якщо я десь почую цю суміш, я завжди буду згадувати Пасху.
Колись я експериментувала та вирішила зробити мармурові писанки. Необхідно до яйця приліпити цибулю, зав’язати марлею, і це засунути у фарбник (або червоний, або зелений), коли ти забираєш все накладене, виходить мармуровий ефект.
Останні роки наш кошик виходить дуже домашній, ми самі коптимо ковбаску, м’яско, завжди домашній хрін, цибулька, часничок з свого городу.