Головна » Рецепти » Рецепти варення зі смородини
Як зробити варення зі смородини

Рецепти варення зі смородини



Літо в самому розпалі, і разом з ним триває гарячий сезон для господинь. Турботливі дружини, мами та бабусі намагаються законсервувати якомога більше овочів, фруктів і ягід, щоб в холодну пору року радувати домашніх смачненькими заготовками. А ми в свою чергу припасли для Вас кілька корисних порад про те, як зварити варення зі смородини, яка є вельми поширеним в нашій країні. Варення зі смородини заслужено отримало любов і визнання, оскільки воно практично на 100% зберігає всі корисні властивості ягід, а ще воно легко вариться і виходить чудовим на смак!

Ви напевно знаєте, наскільки корисна смородина, причому всі її сорти — чорна, червона і навіть біла! У ягодах міститься велика кількість вітаміну С (смородина — основний постачальник аскорбінової кислоти в організм), а також вітамінів В1, В2, В6, В12, D, Е і К. Крім того, ця ягода багата флавоноїдами, органічними кислотами, дубильними речовинами, пектинами і глікозидами, які благотворно впливають на стан шкіри і травні процеси. У народній медицині смородину часто використовують як протизапальний, жовчогінний, жарознижуючий і проносний засіб. Смородина дуже корисна для людського організму як в свіжому, так і в переробленому вигляді. Тому ми неодмінно навчимо Вас варити різноманітне варення з чорної і червоної смородини.

Варення з чорної смородини

Варення з чорної смородини має відмінну особливість: крім того, що воно повністю зберігає всі цілющі властивості свіжої ягоди, воноз чорної смородини ще й непогано зберігається за рахунок високої концентрації кислот і цукрів, які виступають природними консервантами. Варення з чорної смородини на зиму, так само, як і заморожені ягоди, — справжній порятунок від застуди. Досить з’їдати в день по 2-3 ст. ложки варення, і ГРВІ Вам не страшні! Пропонуємо Вашій увазі наш рецепт варення з смородини.

Для його приготування ми беремо:

  • чорну смородину — 1,5 кг
  • цукровий пісок — 1,5 кг
  • кип’ячену воду — 2 склянки

Окрім продуктів, нам обов’язково знадобляться емальований або нержавіючий посуд для варіння варення, банки і кришки для консервування, а також дерев’яна ложка для того, щоб розмішувати і розкладати варення по банках.

Вся складність варіння варення зі смородини полягає в правильній підготовці ягід. Для варення ми перебираємо смородину і відбираємо сухі цілі стиглі, але не перезрілі ягоди досить великого розміру. Вибрані ягоди ми перебираємо, обрізаємо все зайве, промиваємо і гарненько просушуємо на рушнику.

У цей час в каструлі або тазу для варіння варення кип’ятимо воду, після її закипання викладаємо в неї підготовлену смородину і варимо протягом 10 хвилин.

Після закінчення цього часу всипаємо в ємність цукор, добре перемішуємо, щоб цукор розчинився, і доводимо наше варення до кипіння при постійному помішуванні.

Коли варення закипить вдруге, розкладаємо його по банках і закручуємо. Готово!

Варення з червоної смородини

Червона смородина, хоча і не так корисна, як її «темношкіра сестричка», але також смачна у вигляді компотів і морсів. Червону смородину додають в алкогольні напої, салати і супи, а також готують на її основі соуси до різних страв. Ну і, звичайно, багато господинь варять запашне варення з червоної смородини! Цей сорт смородини має унікальні властивості, набагато сильніші, ніж у чорної смородини, завдяки яким найчастіше з неї варять варення-желе, джем або повидло.

Ще одна тонкість — перш ніж варити варення зі смородини на зиму, ягоди зазвичай протирають через сито, щоб готовий продукт був без кісточок і шкірки, які можуть зіпсувати його зовнішній вигляд. Хоча якщо Вам не хочеться возитися, можна готувати і ягоди цілком — смак буде все одно дивовижним, а користі ще більше!з червоної смородини

Настав час розповісти Вам про те, як зварити класичне варення-желе зі смородини. Для приготування ми беремо:

  • червону смородину — 1,5 кг;
  • цукровий пісок — 1,5 кг;
  • кип’ячену воду — 1,5 склянки.

Починаємо роботу з підготовки ягід, як це описано в рецепті вище. Далі підготовлені ягоди заливаємо водою і доводимо суміш до кипіння, після чого проварюємо смородину протягом 2 хвилин, щоб легше було протерти її через сито.

У протерте пюре всипаємо цукор, добре перемішуємо і варимо на слабкому вогні (краще поставити розсікач) протягом 30 хвилин після того, як пюре закипить, весь час помішуючи варення ложкою.

Наприкінці варіння розливаємо варення по банкам і закручуєм!

Для кольору в це варення можна додавати м’якоть кавуна, а на смакові якості позитивно впливають ванілін, яблука, мед і горіхи.

Варення зі смородини п’ятихвилинка

Якщо Вам не хочеться возитися з варінням, Вас виручить варення зі смородини п’ятихвилинка, яке, як випливає з самої назви, потрібно варити всього 5 хвилин! А можна навіть обійтися без термообробки і зробити варення зі смородини без варіння. Такі види варення особливо корисні, оскільки вони зберігають абсолютно всі корисні речовини. Для варення-п’ятихвилинки ми візьмемо:

  • ягоди смородини (білу, чорну або червону) — 1,5 кг
  • цукровий пісок — 1,5 кг
  • кип’ячену воду — 1,5 склянки

Готуємо ягоди: миємо їх, перебираємо і просушуємо.
Готуємо сироп. Для цього цукор заливаємо водою і ставимо на вогонь, доводимо до кипіння при постійному помішуванні і стежимо за тим, щоб цукор розчинився.

У киплячий сироп засипаємо ягоди і варимо протягом 5-ти хвилин, після чого воно готове до закрутки. Якщо не хочете вдаватися навіть до такого мінімального варіння, тоді просто на м’ясорубці або в блендері перемішайте ягоди з такою ж кількістю цукру, розкладіть по банках, закрутіть і поставте в холодильник. У холодильнику таке варення простоїть 3-6 місяців.

Тепер Ви знаєте, як варити варення з смородини! Ми бажаємо Вам смачних домашніх заготовок і смачного!




загрузка...

Залишити коментарь

Ваш email не буде показаний.Обов'язкові для заповнення поля помічені *

*

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>